Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Hier kan uw advertentie staan

16 september: Archeologie en Cultuurhistorie in het Amerongse Bos

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Een gespecialiseerde gids van Team Amerongse bos, onderdeel van Utrechts Landschap, neemt u op deze dagen mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Hij voert u langs tal van  archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geeft bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten? 

We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden,  wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis  van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, schaapsdriften, historische  boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken- en beukenhakhout etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achtergelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden via de website.

Wij ontvangen u op zaterdag 16 september graag om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen. Het informatiecentrum is prima bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Driebergen-Zeist, Veenendaal of Wageningen met bus 50 naar Amerongen, uitstappen bij halte “Amerongse Berg”. Vanaf hier is het ca. 500 m lopen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de parkeerplaats van Groene Entree de Burgwal.

Voor deze excursie is  inschrijven verplicht. Dit kunt u doen door deze link te volgen:

https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/archeologie-en-cultuur-in-het-amerongse-bos-2

U komt dan op de pagina waar u zich kunt aanmelden via de knop reserveren.

De deelname is gratis! Inschrijving kan voor maximaal 15 personen. De excursie zal 3 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer  voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. We verheugen ons er op u kennis te laten maken met de archeologische en cultuurhistorische  geheimen van het Amerongse Bos.

Ad Code

Hier kan uw advertentie staan