Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Hier kan uw advertentie staan

Vandaag om 14:00 uur: Voorjaarswandeling Amerongse Bos

 

        Foto: Jan de Jong

Deze lente gaan we met elkaar kijken hoe het Amerongse Bos de winter is doorgekomen. Tijdens het afgelopen winterseizoen is het bos namelijk fors uitgedund. Deze werkzaamheden moesten plaatsvinden voor het begin van het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juli. Vaak zijn er uitheemse soorten, als de Douglas, de Amerikaanse eik en de Fijnspar verwijderd om op termijn een bos met meer inheemse soorten en een hogere biodiversiteit te krijgen. Met het kappen van bepaalde bomen wordt er ook voor gezorgd dat meer licht toegelaten wordt voor bomen die men juist wil stimuleren tot een gezonde groei, maar ook om meer licht op de bodem te krijgen, waardoor de ondergroei van struiken e.d. verbetert. Ook wordt natuurlijke verjonging bevordert door het creëren van open plekken. Immers, licht is voor de bodem een eerste vereiste om zaden tot ontwikkeling te laten komen.

Op sommige plaatsen zijn boomsoorten geplant zoals de linde, die een bijdrage leveren aan de gezondheid van de bosbodem. Lindeblad gaat verzuring tegen en lindes passen dus in een beleid wat dient om de stikstofgevolgen te reduceren.

Grote rechte stammen worden verkocht en het overige hout laat men liggen voor insecten en vogels. Het ziet er daardoor op sommige plaatsen tijdelijk wat rommelig uit, maar de ervaring leert dat er snel weer een evenwichtig beeld ontstaat.

De afgelopen maanden heeft de natuur zelf óók hard gewerkt: de weer op gang gekomen sapstroom heeft er voor gezorgd dat struiken weer volop in het blad zitten en de knoppen in de bomen op springen staan.

Veel vogels en andere dieren hebben een partner gezocht en gevonden; nieuw leven wordt dus voorbereid. 

Uiteraard hoort u ook het verhaal van het Amerongse bos: de geschiedenis, de kenmerken en het verschil met de andere Utrechtse bossen.

Na een rondwandeling van ongeveer anderhalf uur heeft u het bos intensief beleefd en bent u weer helemaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Deze wandeling vertrekt op zaterdag 6 april om 14:00 uur vanaf het bezoekerscentrum van Utrechts Landschap aan de Veenseweg 8 in Amerongen. Voor deelname wordt een kleine vergoeding gevraagd en u moet zich aanmelden op de site van Utrechts Landschap. Dat kan via deze link:

https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/vroege-voorjaarswandeling-amerongse-bos

Hier vindt u alle verdere informatie en de mogelijkheid om te reserveren.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is niet geschikt voor personen die minder goed ter been zijn.

Ad Code

Hier kan uw advertentie staan