Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Hier kan uw advertentie staan

18 november Archeologie en Cultuurhistorie in het Amerongse Bos

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.
Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse bos, onderdeel van Utrechts Landschap, nemen u op deze dagen mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Zij voeren u langs tal van  archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten? 

We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden,  wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis  van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug , de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud,  schaapsdriften,  historische  boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten,  eiken-en beuken hakhout etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden via de website.  

Wij ontvangen u op zaterdag 18 november graag  om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen. Het informatiecentrum is bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Driebergen-Zeist, Veenendaal of Wageningen met bus 50 naar Amerongen, uitstappen bij halte “Amerongse Berg”. Vanaf hier is het ca. 500 m lopen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de parkeerplaats van Groene Entree de Burgwal.
 
Voor deze excursie is inschrijven verplicht. Dit kunt u doen door deze link te volgen.
 
U komt dan op de pagina waar u zich kunt aanmelden via de knop reserveren.
 
De deelname is gratis! We gaan op pad  in groepen van ongeveer 15 personen per gids. Inschrijving kan dus voor maximaal 30 personen. De excursie zal 3 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer  voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. We verheugen ons er op u kennis te laten maken met de archeologische en cultuurhistorische  geheimen van het Amerongse Bos.

Ad Code

Hier kan uw advertentie staan