Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug, de Amerongse Berg.
Dit jaar plannen we interessante excursies binnen dit thema in het Amerongse- én Zuilensteinse Bos. Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse Bos, onderdeel van het Utrechts Landschap, voeren u langs tal van archeologische en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.
Wat mag u verwachten?
We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. We bezoeken ook het terrein in het Zuilensteinse Bos met de recente nieuw ontdekte raatakkers (Celtic Fields) van 1200 v. Chr.! We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken- en beukenhakhout, etc. Iedere [JdJ1] periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achtergelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.
Aanmelden via de website van het Utrechts Landschap
We ontvangen u op zaterdag 20 april graag om 13.00 uur bij het bezoekerscentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen.
Het informatiecentrum is bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Driebergen-Zeist, Veenendaal of Wageningen met bus 50 naar Amerongen, uitstappen bij halte “Amerongse Berg”. Vanaf hier is het ca. 500 m lopen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de parkeerplaats van Groene Entree de Burgwal.
Voor deze excursie is inschrijven verplicht. Dit kan alleen via de website van Utrechts Landschap op de pagina activiteiten.
Voor deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd. Inschrijving voor deze wandeling kan voor maximaal 30 personen. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de archeologische en cultuurhistorische geheimen van het Amerongse en Zuilensteinse Bos.